• Boekbazen
 • Posts
 • 📚 3 Boekentips van Thijs Verheul - Februari 2024

📚 3 Boekentips van Thijs Verheul - Februari 2024

Stop met lezen, start met doen

📚 Lectori salutem!

👋 Welkom bij een nieuwe editie van Boekbazen - boekentips van ondernemers!

Thijs Verheul is de Boekbaas van februari!

Lees zijn 3 boekentips 👇

Maar ook:

 • 7 Tools for life van Arnold Schwarzenegger.

 • Strategieën om je complexe bedrijf eenvoudig te houden.

 • Een boekentip als je nog aan het begin van je carrière staat.

Let’s go!

Thijs Verheul

Thijs Verheul is één van de oprichters van de C2C fashion marktplaats United Wardrobe, welke hij in 2020 aan Vinted verkocht. Het platform had 4,5 miljoen gebruikers en er werden miljoenen items op verhandeld. Over dit avontuur schreef hij het boek 📕 Voor hoeveel heb je het verkocht?.

Na de verkoop is hij actief als investeerder in startups en hielp Breeze als investeerder en entrepreneur in residence om hun eerste grote ronde op te halen, en het platform te laten schalen.

Vandaar dat ik hem vroeg:

Thijs, welke 3 boeken hebben veel impact op je gehad?

📕 Een bedrijf runnen als het niet meezit

🇳🇱

📕The Hard Thing About Hard Things geeft je inzicht in het leiden van een bedrijf als het moeilijk wordt. Vooral als het crisis is.

Horowitz deelt zijn persoonlijke ervaringen als ondernemer. En geeft je praktisch advies over:

 • Hoe je omgaat met tegenslagen.

 • Hoe je moeilijke beslissingen neemt, en

 • Hoe je een succesvol bedrijf bouwt in de tech-industrie.

Voor dit boek begreep ik minder van de complexiteit en stress bij het leiden van een bedrijf. Ik ben realistischer gaan kijken naar ondernemerschap. En de unieke uitdagingen waarmee je als leider wordt geconfronteerd.

Ik dacht dat het leiden van een bedrijf voornamelijk draaide om: succesverhalen en strategische besluitvorming…

Maar mislukkingen en crisissituaties zijn juist onvermijdelijk. Hoe je daarmee omgaat is nét zo cruciaal voor je succes.

Dit boek is interessant voor elke leider in een (tech)bedrijf. Je krijgt waardevolle, realistische inzichten in het ondernemerschap. Vooral als het moeilijk wordt.

Of je nu een ervaren leider bent of startende ondernemer: je kan altijd leren van de uitdagingen en successen van anderen!

📕 Je verandert de wereld niet door dingen te verbeteren

🇳🇱

📕Zero to One is geschreven door Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en tech-investeerder.

Thiel deelt zijn unieke perspectieven over ondernemerschap en innovatie. Hij benadrukt het belang van het creëren van iets nieuws en unieks, in plaats van simpelweg bestaande ideeën te kopiëren. In dit boek deelt hij zijn ideeën over het bouwen van monopolies en het vinden van onontdekte markten.

Ik dacht eerst best wel traditioneel over ondernemerschap en innovatie: als je als bedrijf succesvol wil zijn moet je bestaande concepten verbeteren.

Maar echte vooruitgang en waardecreatie komt juist door het ontwikkelen van unieke ideeën. Iets dat nog niet bestaat. Daarmee verander je de wereld.

Dit boek is interessant als je betrokken bent bij het (op)bouwen van een techbedrijf. Of dat wil gaan doen.

Of je nu starter bent, of meer ervaren: dit boek geeft je waardevolle inzichten over het creëren van dispruptieve en baanbrekende bedrijven. Uit eerste hand.

📕 Napoleon is het mooiste startup-verhaal

🇳🇱

Ik las 📕De Graaf van Montecristo, een boek uit de 19de eeuw van Alexander Dumas. In dit boek kwam steeds Napoleon voor. Ik merkte dat ik niks over hem wist, en besloot een boek over hem te lezen.

Dit zorgde ervoor dat ik in een Napoleon-rabbithole belandde.

Ik raakte extreem gefascineerd door de Franse Revolutie en de daaropvolgende heerschappij van Napoleon. Uiteraard was Napoleon een verschrikkelijke despoot die miljoenen mensen het graf in heeft geholpen met zijn talloze oorlogen.

Maar als je je verdiept in 📕Napoleon - zoals Bart van Loo dat heeft gedaan - zie je een man met een onuitputtelijke bron van energie die voortkwam uit de verlichting en het eindigen van het Franse Koningshuis.

Hij sliep amper, was altijd aan het dicteren, en voor de ondernemers onder ons: Hij wist zijn vijanden tot aan Moskou en uiteindelijk Waterloo altijd een stap voor te zijn.

Niet voor niets dat “Aanval de beste verdediging is”. Net zoals op de markt moet je je concurrentie altijd voor zijn door middel van strategie en technologie, de twee punten waarop Napoleon excelleerde.

Hij schopte het als Corsicaan van lage adel tot aan Keizer van Europa, het mooiste startup-verhaal uit de moderne geschiedenis als je het mij vraagt.

Dit boek wakkerde bij mij een passie voor geschiedenis aan, die altijd al ergens aanwezig was. Maar zich nog niet gemanifesteerd had.

Ik was niet bewust van wat de Franse Revolutie teweeg had gebracht. Als de Bastille niet was bestormd in 1789 waren wij nu waarschijnlijk nog steeds horige boeren die zwichtten onder de adel.

Aanrader voor iedereen die wil begrijpen hoe onze moderne maatschappij is ontsproten!

Epiloog

Ik wil iedereen die op dit moment bezig is met het opbouwen van een bedrijf vooral de business-boeken links te laten liggen.

Thijs Verheul

Als ondernemer moet je vanuit je tenen werken, alles wat opgeschreven is in businessboeken is van jaren terug en gaat je in onze huidige tijd niet helpen om echt te excelleren en de allerbeste te worden in waar je nu specifiek mee bezig bent. We leven in een wereld waar AI dag op dag verbeterd, alles was kennis van vandaag is kan morgen irrelevant zijn.

 • Lees vooral geschiedenis om in grote lijnen te zien waar de wereld heen beweegt.

 • Lees vooral in een periode in je leven die minder stressvol is, dan neem je kennis veel beter op.

Als je nu een bedrijf aan het bouwen bent moet je jezelf daarop focussen.

Je kunt dus beter elke week The Financial Times lezen dan strategieboeken.

Lees ook geen Nederlandse media als je internationale business doet, niemand in de wereld boeit het iets wat hier gebeurt. Luister de 🔊 All in Podcast dan ben je elke week up to date van wat er zich op het business-wereldtoneel afspeelt.

Quote van de maand

Wat is het ene ding - dat je nu kunt doen - waardoor al andere dingen makkelijker (of overbodig) worden?

Deze boeken vind je misschien ook interessant

Deze boekentips zag ik afgelopen maand voorbij komen:

📫 Zat deze maand in mijn brievenbus. Verstuurd door Remco van Riet himself. Thanks, Remco!

Innolation = innovation + revelation. We zijn vaak zo doelgericht dat we niet genieten van de reis (het proces). Dit boek is een ‘reisgids’ met concepten, lessen en vragen die je dwingen tot ACTIE.

“Leiders die hun handen niet thuis kunnen laten. Presentatoren zich overgeven aan het betere gooi en smijtwerk. Een integere gemeenteambtenaar die zodanig wordt weggepest dat ze ziek thuis komt te zitten.

Maar ook: leiders doe toekijken en niets doen. Die zeggen dat en melding voor hen de hoogste prioriteit heeft, maar die vervolgens niet thuis geven.

Komt dat je bekend voor? Vast wel, want er is genoeg te doen om onveilige omgevingen.”

Hart voor zaken is een absolute aanrader voor iedereen die zich wil oriënteren op en inspireren door een alternatieve aanpak van management en leiderschap. Right from the heart.

via Hans van der Loo

“👉 Actie is het belangrijkst. Plan minder, doe gewoon. De details pluis je later wel uit.“

(nu aanraden om een boek te gaan lezen voelt een beetje gek 😉 - Red)

via Pieterjan Benoit

Bol: Engels

“Arnold Schwarzeneggers boek leest enorm lekker weg en is overzichtelijk opgebouwd uit 7 hoofdstukken die elk een 'tool for life' omschrijven aan de hand van persoonlijke verhalen.

Niks zweverigs, maar heel nuchter en duidelijk. Zoals je van een Terminator mag verwachten...

Hoewel de levenslessen niet per se vernieuwend zijn, is het levensverhaal van Schwarzenegger natuurlijk uniek en enorm inspirerend.

Ik vloog in 3 dagen door de 300 pagina's heen. Een aanrader!”

via Rick van inCommand

Martijn van Beek deelt op Linkedin 5 inzichten uit $100M Offers:

Dit zijn de eerste 3 v/d 5:

5️⃣ “Something that is easy to sell is typically hard to fulfill. Most things that are hard to sell are typically easy to fulfill”

4️⃣ “People buy for the long-term outcome, but they stay because of the short-term experiences."

3️⃣ “Define your customers’ dream outcome or what they really want. For example, people don’t want to go to the gym; they want to lose weight. Airlines don’t sell plane tickets; they sell the destination." … lees meer

Bol: Engels

Yasien Elsayed deelt op Linkedin 10 lessen uit ‘The Compound Effect’.

Korte versie:

10 - Stop nooit met leren
09 - Vier je overwinningen
08 - Omring jezelf met positieve mensen … lees meer

Bol: Nederlands (Sneewbaleffect)

Bedrijven worden op den duur zo complex dat ze niets meer voor elkaar krijgen. Hoe zorg je dat je bedrijf eenvoudig wordt en/of blijft?

Dit boek geeft je concrete strategieën!

via Christel Desadeleer

Bol: Engels

Epiloog

 • Nick ‘weejoo’ Janssen en Cas de Morree delen sinds januari 2024 maandelijks ‘juweeltjes’ van boekentips op Linkedin. Die van januari vind je hier.

 • Charles Duhigg heeft een nieuw boek: 📕Supercommunicators. Een boek over beter communiceren. Adam Grant is iig enthousiast: “A winning combination of stories, studies, and guidance that might well transform the worst communicators you know into some of the best.”

 • Cal Newport brengt begin maart een nieuw boek uit: 📕 Slow Productivity. Deze keer over productiviteit zonder dat je een burn-out krijgt.

 • Sta je nog aan het begin van je carrière? (Als scholier of ‘young professional’). Michael Pilarczyk heeft een nieuw boek om jou te helpen om je koers te bepalen: 📕Design Your Own Life.

De volgende editie:

👋 Bedankt voor het lezen! De volgende editie van Boekbazen verstuur ik op 26 maart!

In deze e-mail gebruik ik affiliate-links. Dat betekent dat ik een paar stuivers verdien als jij een boek (of iets anders) koopt via deze mail.

Join the conversation

or to participate.