• Boekbazen
 • Posts
 • 📚 Een potpourri van boekentips voor de winter ✨

📚 Een potpourri van boekentips voor de winter ✨

🎄 Waarom vinden we grenzen stellen zo moeilijk?

📚 Lectori salutem!

👋 Welkom bij een laatste editie van Boekbazen dit jaar!

Met in deze editie:

 • 12 Boekentips voor de winter

 • Waarom vinden we grenzen stellen zo lastig?

 • De antwoorden op de ‘kerstpuzzel voor boekennerds’

In de vorige editie vroeg ik naar jullie boekentips. Deze tips zijn door de strenge (maar rechtvaardige) selectieprocedure gekomen:

Bedankt voor het delen allemaal!

Tips van iedereen voor de winter!

Hoe verder met je project?

Claudia Eekelaar 💬 Iedereen heeft wel eens zo'n momentje waarop de hoe-verder-met-project gedachte toeslaat, toch? Dus geen paniek, er zijn altijd opties (totdat ze zijn verlopen). Het stripboek heb je snel uit!

Al jaren een leuke klassieker in mijn boekenkast, vaak herlezen en uitgeleend.

Hoe maak je zelf een ‘klassieker’?

Renske Berckmoes 💬 Een must-read voor elke maker. Hoe maak je een product dat de tand des tijds kan doorstaan? Holiday vertelt hoe je dat doet bij elke stap: bedenken, positioneren, marketing en platform. Het staat vol met bekende en leerzame voorbeelden, zoals van Mary Appelhof, Paulo Coelho en Adele. dus gegarandeerd leesplezier en inspiratie.

Zo bouwde en verkocht Jeroen Derwort ‘Online Soccer Manager’

Mathijs Visser 💬 Aanrader. Leest makkelijk, vlot geschreven. Met persoonlijk verhaal over zijn bedrijf van start tot verkoop!

Het is niet erg om inconsequent te zijn

Hans de Witte-van Mierlé 💬 Frank Meester schreef een toegankelijk filosofisch boek. Het werkt bevrijdend voor wanneer je maar steeds wilt begrijpen hoe de wereld werkt.

De complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid

Chantal Schinkels 💬 Soms krijg je enorm veel inspiratie van een non-fictie boek i.p.v. echte managementboeken. Dit boek van Milio neemt je mee in een verhaal over kansenongelijkheid en klasse verschillen. Hij beschrijft heel mooi hoe je als 'klasse migrant' je nergens meer thuis kan voelen. Aanrader voor iedereen; waar je eigen wieg ook heeft gestaan.

Waarom zijn we zo snel afgeleid? 🐿

Marije Peters 💬 Heb 'm nog niet uit, maar hij beschrijft zo goed en prettig leesbaar welke elementen ten grondslag liggen aan het snel afgeleid zijn. omdat hij het onderzocht heeft, interviews heeft afgenomen en zijn eigen ervaring gebruikt, krijg je een divers beeld. aanrader!

Dit moet je weten als je start als leidinggevende

Marc Sperber 💬 Lennart laat je erachter komen wat een goede voorbereiding inhoudt, hoe je een vliegende start maakt en hoe je ervoor zorgt dat je succesvol blijft als je eenmaal op je plek zit als leidinggevende.

De woonpolitiek in Nederland is niet om over naar huis te schr… wacht

Thomas Bruil 💬 Na het Bittere kruid (dat ik ooit in mijn jeugd las) is dit het boek dat ik het snelst uitlas - en het is 3 keer zo dik.

Dit boek onderstreept voor mij de noodzaak van het recht dat ieder mens heeft op een fatsoenlijk dak boven diens hoofd. Daarbij maakte de schrijver mij duidelijk dat door goede huisvesting we veel problemen rondom gezondheidszorg, onderwijs, klimaat en sociale cohesie kunnen oplossen en voorkomen.

Een ‘managementboek’ hoeft niet altijd een managementboek te zijn.

Rob Huisman 💬 Enkele van de beste ‘managementboeken’ zijn van literaire schrijvers, zoals Willem Elsschot. Mede op basis van zijn persoonlijke ervaringen in het zakenleven kwam hij tot de meest verfijnde en hilarische beschrijvingen van ondernemerschap en de menselijke natuur. Mijn persoonlijke favoriet is Lijmen/Het Been.

Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit.

Elly Stroo Cloeck 💬 Uitstekend boek: relevant, vol feiten, goed en beeldend geschreven, schokkend en over mijn favo-onderwerp duurzaamheid. Ik lees maar weinig over dit boek, er is blijkbaar maar weinig reclame voor gemaakt.

Zo leer je nieuwe, goede gewoontes aan

Hanneke Teisseire - van de Ven 💬 James legt op een simpele manier uit

 • hoe je nieuwe, moeilijke goede, gewoontes kunt aanleren.

 • Dan wel slechte gewoontes kunt afleren.

Het lukt me nog steeds niet maar met zijn stappen in gedachten houd ik vol.

Onze kijk op de wereld is niet realistisch

Willem-Jan van Dijk 💬 Je denkt de wereld een beetje te kennen, maar wordt er bij stilgezet dat je veel (onbewuste) beslissingen baseert op onjuiste kennis over de wereld, en vanuit een heel westers perspectief.

De bovenstaande 12 boeken zijn een selectie van de tips die ik binnenkreeg via Linkedin. Alle tips lezen? 👇

Deze 3 boeken vind je misschien ook interessant

Deze boekentips zag ik afgelopen maand voorbij komen:

Corrie Kamminga: “Veel schrijvers zijn bang dat ze niet origineel genoeg zijn en dat alles al eens geschreven is. En die kans is groot. "De meeste dingen zijn al eens eerder gedaan - maar niet door joú. Zodra je je eigen expressie en passie in een idee steekt, wordt dat idee echt van jou."“

Mark Joosten: “Een growth mindset is dan ook niet het ontbreken van angst, maar het geloof dat je capaciteiten groeien door die angst heen.”

Zo ga je om met ‘imposter syndrome’.

Bol: Engels

Elke Wiss: “Praktische toepasbaarheid, gecombineerd met gedegen onderzoek.

Want waarom vinden we grenzen stellen zo lastig?

En, net zo belangrijk; hoe kun je een grens aangeven zonder dat je op iemands tenen trapt?

Zonder schuldgevoel?

Iris reikt je superpraktische handvatten aan!”

Jouw boekentip in de volgende editie van Boekbazen? Schrijf op Linkedin een boekentip en tag #boekbazen!

Antwoorden kerstpuzzel voor boekennerds

Vorige week vroeg ik op Linkedin of je deze 26 boeken herkende. Jullie hebben er 18/26 geraden. (lees de antwoorden niet als je de puzzel nog wil doen).

 • 1 Atomic Habits, Building a Second Brain, Crossing the Chasm, Delivering Hapiness, Echt Nep, Factfulness, Grip,

 • 2 Help/Hoera ik ga leidinggeven, Influence, Jab Jab Jab Right Hook, sKin in the Game, Lean Startup, Maak ze gek

 • 3 Never Split the Difference, Ons Werk is Stuk, The Psychology of Money, Quiet, Rich Dad Poor Dad, Socrates op Sneakers

 • 4 They Ask You Answer (nl-versie), Unreasonable Hospitality, Who moVed my Cheese, War of Art, eXtreme Ownership, You are a Badass, Zag ( Marty Neumeier)

In de volgende editie:

👋 Bedankt voor het lezen! De volgende editie van Boekbazen verstuur ik op 30 januari met weer een nieuwe Boekbaas!

In deze e-mail gebruik ik affiliate-links. Dat betekent dat ik een paar stuivers verdien als jij een boek (of iets anders) koopt via deze mail.

Join the conversation

or to participate.