• Boekbazen
 • Posts
 • 📚 Boekbazen - Boekentips voor mee in je koffer! ☀️

📚 Boekbazen - Boekentips voor mee in je koffer! ☀️

Met meer dan 40 tips zit er sowieso iets voor jou tussen!

📚 Lectori salutem!

👋 Welkom bij een nieuwe editie van Boekbazen - boekentips van ondernemers.

Met in deze editie:

 • 3 Boekentips van Martin van Kranenburg

 • Meer dan 40 boekentips voor de zomer!

 • Een nieuw boek van Walter Isaacson én ook van Seth Godin

3 Boekentips van Martin van Kranenburg

Martin van Kranenburg

Martin van Kranenburg is neuromarketeer, conversie-expert en docent van het jaar bij Beeckestijn Business School. Ontwikkelaar van de populaire e-learning Schrijven voor het Brein. En, auteur van het gelijknamige boek 📕Schrijven voor het Brein.

Thinking Fast and Slow - Daniel Kahneman

Als je weet hoe gedrag ontstaat. Kan je het ook ontwerpen. Zo simpel is het.

Nobelprijswinnaar word je niet voor niets. Ongekend. Daniel Kahneman is de belangrijkste pionier op het grensvlak van de economie en psychologie. Het is een opgave om het boek te lezen. Ik weet het. Een dikke pil. Maar je hoeft maar 1 ding te onthouden. Ons onbewuste brein neemt de meeste beslissingen. Wen er maar aan.

3 pijlers van het boek:

 1. Het halo-effect De eerste indruk is allesbepalend.. Maakt je website een professionele eerste indruk? Mooi. Dan is je bezoeker geneigd om jouw aanbod ook positiever in te kleuren. Het omgekeerde kan ook. Dit is het 'horn-effect'. Gebruik je een te klein lettertype of een kansloze carrousel op je homepage? Tja, dan jaag je jouw bezoeker direct naar de concurrent.

 1. WYSIATI. What You See Is All There Is. Toch wel mijn favoriet. Over alles wat je een bezoeker laat zien, wil het onbewuste brein over nadenken. Daarom is het belangrijk om alle ruis weg te halen. Zeker bij de check-out. Snappie.

 1. Ons brein heeft een aversie voor verlies. Iets verliezen heeft twee keer meer impact dan iets winnen. Ok. Niet het zweet op de rug à la Booking, maar voorkom uitstelgedrag. Je bezoeker is nu op je website.

Klinkt gek. Maar het boek lezen is een crime. Maar toch. Lees het. Maar wel met een doel voor ogen. Probeer continu de inzichten te vertalen naar jouw praktijk. Dus. Loop even naar je lokale boekhandel. Pak een kop koffie, een comfortabele (strand)stoel en duik erin.

Don’t make me Think - Steve Krug

Ooit een gebruikershandleiding voor een website willen schrijven? Nee? Nou. Dat is precies het punt dat Krug duidelijk maakt in zijn boek. Nadenken doet fysiek pijn in het brein. Laat jij je bezoeker onnodig nadenken? Nou. Einde verhaal. Einde conversie. Einde omzet. Wen er maar aan.

3 pijlers van het boek:

 1. Nadenken doet fysiek pijn in het brein. Steve Krug hamert op het belang van intuïtieve ontwerpen. Als je bezoeker moet nadenken, heb jij de strijd al verloren. Zo werkt het. Simpel. Toch?

 2. Always be testing: continu testen is de enige weg naar succes. Vijf testers leggen 80% van de problemen bloot. Vind de problemen, fix ze en je conversie schiet omhoog. By the weg: wanneer heb jij je website voor de laatste keer getest?

 3. Simpel converteert. Weg met alle overbodige franje! Geef je bezoeker wat nodig is en niets meer. Hoe ingewikkelder de woorden, des te onbetrouwbaarder je overkomt. Oh ja. Elke keer als je over jezelf praat. Heb je het niet over de behoefte van je lezer. Voelt ie zich net (h)erkent. Balen. En slecht voor je conversie.

Don’t Make Me Think leest als een trein. De vele voorbeelden maken het super praktisch. En direct toepasbaar. Lees dit boek. Daar zou ik niet langer over nadenken. Loop even naar je lokale boekhandel. Pak een kop koffie, een comfortabele (strand)stoel en duik erin.

Influence - Robert Cialdini

26 september 2019. Knikkende knietjes. Het zweet brak me uit. Samen met Cialdini op het podium bij ‘t Spant in Bussum. Ongekend. The Godfather of Persuasion. Succesvolle ondernemers, marketeers en copywriters kennen zijn principes niet. Die kunnen ze dromen. Ze werken. Altijd. Dit boek moet je niet lezen maar verslinden..

Uit dit boek de 3 belangrijkste pijlers halen is een hele opgave. Maar goed. Komt ie.

3 pijlers van het boek:

 1. Zodra je moet kiezen. Gaat het brein vergelijken. Toegegeven, dit is ook de eerste zin van hoofdstuk 3 in het boek Schrijven voor het Brein. Dit is namelijk de essentie. Bij alle 7 principes geldt dat als het brein een keuze moet maken, we de opties met elkaar gaan vergelijken.

 1. Zonder sociaal bewijs kan je weer naar huis. Echt. Geen sociaal bewijs is in de regel geen conversie. Tenzij je de belastingdienst bent. Sociaal bewijs is de favoriet van Cialdini zelf. In situaties waarin mensen zich onzeker voelen, varen ze op de ervaring en mening van gelijkgestemden.

 1.  Pas de principes oprecht toe. De 7 principes zijn krachtig. Je krijgt eerder een “ja” op jouw verzoek. Alle principes moeten oprecht aanwezig zijn, écht zijn. Net zo echt als jijzelf. Je eigen kompas en intenties zijn het uitgangspunt.

Oh ja. Is de basis van je website (nog) niet op orde. Heb je de principes van het boek van Steve Krug nog niet doorgevoerd? Dan heeft het toepassen van de principes van Cialdini geen enkele zin. Een slecht converterende website met een vleugje social proof. Blijft een slecht converterende website met een vleugje social proof. Eerst de basis op orde, dan naar de volgende stap in de conversie piramide.

Lees dit boek. Lever oprecht eerst waarde voor een ander en krijg eerder een “ja” op jouw verzoek. Loop even naar je lokale boekhandel. Pak een kop koffie, een comfortabele (strand)stoel en duik erin.

🌞 Heel veel boekentips voor de zomer

Een maand geleden (toen het buiten nog grijs en grauw was) deed ik een oproepje om jouw zomerboekentips te delen. Na een strenge maar rechtvaardige selectie* zijn deze 40 titels over:

* Oké, oké. Niet superstreng. Ik heb alleen het boek ‘Poepclub’ van de lijst gehaald. Sorry Korné.

Getipt door Mathijs Visser

📕Built to Sell - Zeer herkenbaar en interessant boek. Een aanrader voor ondernemers die hun bedrijf willen laten groeien en die het graag minder afhankelijk van hun eigen inbreng willen maken.

Wat je verkoopt ben je zelf - Dé eyeopener voor ondernemers en zzp’ers die bekend, bemind en zelfs begeerd willen worden zonder dat het geld kost.

They Ask You Answer - Sindskort in het Nederlands uit 🥳

Getipt door Chantal Schinkels

Fantoomgroei - Al gescand, maar wil ik deze zomer écht gaan lezen

Getipt door Claudia Terpstra

Schrijven voor het Brein - Voor mij het boek van het jaar. Een lekker praktisch boek waarmee je direct aan de slag kunt. Oa met het toepassen van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini op je website.

Getipt door Korné Pot

📕 Het Nieuwe Ademen - Op de ranzige details voor als je 2 week lang je neus dicht stopt met tape na, is dit boek voor mij wel een eye (of nose) opener geweest.

📕 Principles

📕 $100M Offers - Misschien wel het beste Internet Marketing Boek van dit moment

📕 Building a Second Brain - Lekker boek voor als je meer uit je notities wil halen

📕 The Third Door - Leest heerlijk weg en zit boordevol waardevolle inzichten.

📕 The Compound Effect - Gewoon lekker

📕 Jagen, Verzamelen, Opvoeden - Leuk boek over opvoeden van kinderen. Wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van blije en behulpzame kinderen.

Boek was beter dan je op basis van dit stukje zou verwachten...

📕 Zondagskind - Lekker leesbare roman waardoor je ineens mensen met autisme wel begrijpt!

📕 Key Person of Influence - Lekker boek als jij goeroe in een bepaalde niche wil zijn

📕 Limitless - Nuttige lifehacks, snellezen en dat soort tips

📕 In Gesprek met je Ouders - Gamechanger voor de relatie met jouw ouders!

📕 De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen - Praktisch en goed boek over how to beleggen

📕 Stop Asking Questions - Als je ooit mensen interviewt in wat voor vorm dan ook, is dit boek een must-read

📕 Socrates op Sneakers - Meer en betere vragen stellen, altijd goed

📕 Tijdwinst - Lekker boek over prive en werk balans, veel praktische tips

📕 Ruis - Stukje nuance voor het leven in de praktijk en hoe je daarmee om moet gaan

📕 The First 90 Days - Top boek om je eerste 90 dagen waar dan ook succesvol te laten verlopen

📕 Make Time - Veel tips voor het leven in de praktijk

📕 Het Rechtvaardigheidsgevoel - Sowieso lekkere schrijver, zijn andere boeken zijn ook erg sterk. Maar door dit boek ga je moraal (en hoe mensen daarin kunnen verschillen) veel beter begrijpen

📕 Het Stemmetje in je Hoofd - Het stemmetje in je hoofd van Ethan Kross, iedereen struggelt met hetzelfde stemmetje en Ethan geeft praktische tips hoe je hiermee om moet gaan

Getipt door Thomas Laureys

📕 Soul in the Game - Gekende belegger die filosofishe tour opgaat, over ondernemen, zingeving enz. Overloopt wat nu een zinvol leven maakt.

Getipt door Hendrik de Wit

📕 De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen - Op nuchtere duidelijke manier beschreven hoe je je geld kunt beleggen. Ik merk dat steeds meer mensen dat willen doen. Het word ook steeds makkelijker om het te doen en toch gaat het vaak fout terwijl dat niet hoeft of doen mensen niks omdat het eng is.

Daarnaast is de belangrijkste reden waarom ik dit boek aanraad omdat ondernemers zelf hun pensioen moeten regelen. Omdat je dat dus zelf moet doen kun je ook gaan overwegen om je geld te laten groeien via beleggen op een eenvoudige manier.

📕 Kleine Gewoontes - Je gedrag zorgt voor je handelen. En handelen zorgt (er vaak) voor hoe het met je gaat. En hoe het met je gaat heeft invloed op je onderneming. Dus daarom ondernemers: werk aan je gedrag op een nogmaals eenvoudige en leuke manier.

Getipt door Denny van Veen

📕 Everybody Writes - Deze is zo breed uitgemeten en bejubeld door copywriters dat ik daar wel iets van moet leren. Zo hoop ik weer wat beter te kunnen schrijven!

Hij staat al een half jaar op m'n verlanglijstje, dus nu wordt het echt tijd hier eens voor te gaan zitten.

Getipt door Nick Janssen

📕 De Kracht van Kwetsbaarheid - Een van de boeken waar ik heel veel aan heb gehad. Waarom? Brené Brown laat zien dat bewust je schaamte en kwetsbaarheid inzetten ongekende krachten heeft. Meer verbinding is het resultaat, kan ik inmiddels uit ervaring bevestigen.

📕 Win Elke Discussie - De kunst van het debatteren, overtuigen en spreken in het openbaar

Getipt door Bart Ensink

📕 De democratie crasht - Als je nu beslisser bent in het bedrijfsleven moet je je echt gaan voorbereiden op een digitale wereld en ook je personeel zul je mee moeten nemen. Wat je nu bijvoorbeeld met Ai ziet is slechts de eerste golf, zorg dat je weet wat er speelt! Het is van cruciaal belang dat we veel meer bestuurders en beslissers krijgen die digital wel snappen. Deze boeken zijn een mooi begin.

📕 Echt nep - Als je nu beslisser bent in het bedrijfsleven moet je je echt gaan voorbereiden op een digitale wereld en ook je personeel zul je mee moeten nemen. Wat je nu bijvoorbeeld met Ai ziet is slechts de eerste golf, zorg dat je weet wat er speelt! Het is van cruciaal belang dat we veel meer bestuurders en beslissers krijgen die digital wel snappen. Deze boeken zijn een mooi begin.

📕 Unreasonable Hospitality - Hoe Eleven Madison Park (*** en nr.1 restaurant van de wereld) zijn gast-ervaring heeft gebouwd. Veel inzichten als het gaat om team management en hoe een gast (customer) journey te bouwen.

Echt een heel tof boek.

Getipt door Suzanne Atema

📕 Socrates op Sneakers - Door dit boek stel ik soms vragen op een andere manier.

📕 StoryBrand - StoryBrand helpt je om jouw boodschap helder en duidelijk over te brengen naar je doelgroep. Door naar jouw klant te kijken als de held van het verhaal waar jij de gids bent. Een belangrijke rol maar geen hoofdrol. Dat zien we nog te vaak gebeuren. Dat de ondernemer het alleen over zichzelf heeft. Vandaar ook mooie aanvulling op TAYA.

📕 Profit First - Voor mij heeft profit first mij op meerdere vlakken rust gebracht. Door systematisch en op de ondernemer gericht met je financiën om te gaan weet je zeker dat je zelf genoeg gaat verdienen en ook altijd het geld klaar hebt liggen voor wanneer de blauwe enveloppe op de mat komt te liggen.

📕 Nee Zeggen Loont - Een leuk boek waar de verschillende types k|@+3 klanten worden uitgelicht en wat je eraan kunt doen. Met verhalen van ondernemers.

Getipt door Dennis Pettinga

📕 Weg ermee - Lees je in iets meer dan een uurtje uit. Even dacht ik dat het zou gaan over leven als een (digitale) nomade, maar dat blijk (gelukkig) niet het geval.

De strekking: Meer weggooien -- minder kopen -- minder ruimte nodig -- kleinere woonruimte nodig -- lagere kosten -- minder werken -- eerder financieel vrij.

Getipt door Sandra de Jong

📕 Het Koopinfuus - Een boek over hoe we verslaafd gemaakt worden aan online bestellen.

Een stukje van haar site over het boek:

Online shoppen is een verslavend casino geworden waarbij alles erop is gericht om je door te laten spelen en waarbij je statistisch altijd verliest.

Maar liefst 97 procent van de meest gebruikte webhops werkt met een vorm van misleiding. Van artikelen die ongevraagd worden toegevoegd aan je winkelmandje tot accounts die bijna onmogelijk zijn te verwijderen.

Achter die misleiding zit dataverzameling op hoog niveau achter, die bewust wordt ingezet om ons als consument koopverslaafd te maken.

Dat geldt niet alleen voor de bekende big tech-bedrijven zoals Google en Amazon: ook in Nederland worden we op grote schaal aan het koopinfuus gelegd waardoor we een niet te stoppen drang krijgen om te blijven bestellen.

Chantal Schinkels

Ik heb al een stukje kunnen lezen en super interessant en urgent!

De achterflap

 • Afgelopen maand kwam de film Air uit (te zien via Prime Video) waar een deel van het verhaal van Nike verteld wordt. Vond je dat een leuke film? Dan vind je het boek 📕Shoe Dog (NL) waarschijnlijk ook leuk.

 • Je krijgt tot 11 juni gratis het boek ‘4000 weken’ bij Managementboek.nl … als je een boek bestelt uit deze selectie.

 • Walter Isaacson komt met een nieuwe biografie over Elon Musk, getiteld 📕Elon Musk.

 • Seth Godin heeft sinds vandaag een nieuw boek uit: The Song of Significance: A New Manifesto for Teams (ENG). Over hoe leiders ‘werken’ beter kunnen maken. Want werken werkt nu niet.

Colofon

 • De volgende editie komt wederom uit op de laatste dinsdag van de maand: 27 juni!

 • In deze mails gebruik ik affiliate-links waarmee ik een paar stuivers verdien voor elk boek dat jij koopt.

👋Tot de volgende keer. Nog 1 vraag:

Wat heb je liever?

Ik ben een beetje aan het experimenteren met het format. Vorig jaar vroeg ik vaak 1 baas om 3 boekentips. Maar dit jaar vraag ik vaak maar 1 boekentip.

Wat heeft jouw voorkeur? Mail ook gerust je toelichting!

Join the conversation

or to participate.