📚 Boekbazen April 2023

☀️ Welke boeken ga jij deze zomervakantie lezen?

📚 Lectori salutem!

👋 Welkom bij een nieuwe editie van Boekbazen - boekentips van ondernemers.

Met in deze editie:

 • Hoe je efficiënter en effectiever werkt om je bedrijf naar een winstgevend niveau te brengen.

 • Principes om een vermogen van $18 miljard op te bouwen

 • Boekentips voor de zomervakantie (editie 2023)

“Dit boek is waardevol voor iedereen die doelgerichter wil werken.”

Boekentip van Annet van den Berg

Volkomen onverwacht wordt David Stone op een stormachtige nacht teruggeroepen op kantoor. Het geduld van het management is op. Het gaat slecht met het bedrijf. Davids baan, en belangrijker, zijn reputatie staan op het spel. Slechts 5 weken krijgt hij om een masterplan te maken en het tij te keren. Hij heeft een razendsnel proces nodig om tot een briljant idee te komen.

Wie met branding te maken heeft, moet Marty Neumeier kennen. In 📕Scramble neemt hij je mee in de basisprincipes van agile strategie. De principes vormen een snelkookpan om voor je merk of bedrijf een solide strategie uit te denken. Geen saai managementboek, maar een spannende roman die makkelijk leest.

Davids team maakt gebruik van de 5 Q’s van strategie en de 5 P’s van Design Thinking. Ze gaan door intensieve workshops en maken ideeën meteen concreet met behulp van prototypes. Tijdens het proces maken ze gebruik van elkaars expertise en inzichten. Zo komen ze tot een efficiënt proces met een verrassende uitkomst.

De 5 P’s staan voor: problemizing, pinballing, probing, prototyping en proofing.

De thema’s van de 5 Q’s zijn: purpose, customer, market, unique selling point, growth strategy

Ik vind dit een fantastisch boek omdat ik zelf ook volgens deze methode werk. Of ik nu een branding, website of campagne ontwerp, deze 10 elementen zitten er altijd in. Het geeft mij en mijn klanten houvast en focus tijdens het hele proces.

We zitten als mensen veel te veel in ons hoofd. We onderschatten hoeveel impact het heeft als we over ideeën praten en echt hiermee bezig gaan. Je tijd is je meest waardevolle asset! Door dit boek leer je efficiënt en effectief te werken en je onderneming naar een winstgevend niveau te brengen. Of je nu ondernemer, designer, schrijver of een ‘simpele medewerker’ bent, dit boek is waardevol voor iedereen die doelgerichter wil werken.

5 Boekentips van Bas Oude Luttikhuis

5 Boekentips van Bas Oude Luttikhuis

Dit boek is vruchtbaar in elke fase van je leven.

Ik heb 📕The 7 Habits of Highly Effective People verschillende keren gelezen en in elke fase van mijn leven treffen andere facetten vruchtbare grond.

 1. Wees proactief

 2. Begin met het einde in gedachten

 3. Belangrijke dingen eerst

 4. Denk in termen van win-win

 5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

 6. Synergie

 7. Houd de zaag scherp

De gebruiksaanwijzing van ons brein.

📕Wij zijn ons brein is de gebruiksaanwijzing van ons brein waardoor er bij mij veel dingen op de plek vielen. Van verslavingen tot de ontwikkeling van je gender en van criminaliteit tot de puberteit.

Plaats zelfsturing beter in perspectief.

Ik geloof in zelfsturende teams. Voor met name medewerkers met een praktische achtergrond is dit vaak lastig te begrijpen en mee om te gaan. Door ze 📕Gung Ho!, dat leest als een romannetje, te laten lezen kunnen ze zelfsturing beter in perspectief plaatsen.

Met deze principes bouw je een vermogen van $18 miljard.

Neem geen beslissing op basis van emoties maar op basis van feiten en argumenten. Ray bouwde Bridgewater Associates, goed voor een geïnvesteerd vermogen van 18 miljard Dollar, is gebouwd op principes. 📕Principles zit vol met wijze levenslessen, erg interessant.

Navigatiesysteem om een bedrijf te bouwen.

📕Scaling up is een gebruiksaanwijzing van hoe je tegenwoordig een bedrijf moet bouwen. Het geeft je checklists, laat verrassende inzichten zien en stelt vragen bij al jouw aannames. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, dit boek is een soort navigatiesysteem die je ook routes laat zien die je zelf niet had ontdekt.

☀️ Heel veel boekentips voor de zomervakantie!

Foto door Dan Dumitriu via Unsplash

In 2022 hadden we een Boekbazen-zomereditie met heel veel boekentips. En dat gaan we dit jaar weer doen!

Welk boek neem jij dit jaar mee in je koffer en/of welk boek raad je anderen aan om mee te nemen? En waarom?

(of stuur een reactie op deze e-mail)

Alle boekentips verzamel ik in de volgende editie van Boekbazen! Dus als je nog niet geabonneerd bent en dit niet wil missen 👇

Stuur deze e-mail ook gerust door naar mensen die je een goedgevulde boekenkoffer of ereader gunt 😉

De achterflap

Colofon

 • De volgende editie komt wederom uit op de laatste dinsdag van de maand: 30 mei!

 • In deze mails gebruik ik affiliate-links waarmee ik een paar stuivers verdien voor elk boek dat jij koopt.

👋Tot de volgende keer. Ik ben benieuwd naar je zomerboekentips!

Join the conversation

or to participate.