- Boekbazen
- Posts
- 📚 3 Boekentips van Thomas Maas - April 2024
📚 3 Boekentips van Thomas Maas - April 2024
Zo maak je betere beslissingen
📚 Lectori salutem!
👋 Welkom bij een nieuwe editie van Boekbazen - boekentips van ondernemers!
Thomas Maas is de Boekbaas van april!
Lees zijn 3 boekentips 👇
Maar ook:
Wat zijn de 5 megatrends voor de komende 30 jaar?
Wie is de winnaar van Morele Ambitie?
⚡We gaan verder als de bliksem
Thomas Maas
Thomas Maas richtte Flitsboek op om de kern van zelfhulpboeken in 20 minuten te vangen, inspelend op de behoefte van drukke mensen naar snelle, concrete inzichten. Flitsboek vertaalt hele boeken naar beknopte samenvattingen, waardoor persoonlijke ontwikkeling toegankelijker wordt voor iedereen met weinig tijd.
Thomas, welke 3 boeken hebben veel impact op je gehad? 💬
📕 Laat je klanten vertellen wat je moet maken.
🇳🇱
📕 The Lean Startup is het boek met de meeste impact op Flitsboek. We doen echt alles volgens de lean-startup principes. Hier komt het op neer:
Je maakt eerst een Minimum Viable Product (MVP).
Daarmee verzamel je zoveel mogelijk feedback.
Die feedback implementeer je in je product.
Zo zijn wij ook begonnen:
Om het idee van Flitsboek te ‘valideren’ zijn we gestart met alleen een website.
We hadden 20 samenvattingen.
Het zag er niet gelikt uit.
Het werkte niet goed.
Maar toen we onze website promoten via Facebook-advertenties gebeurde dit…
Flitsboek kreeg aanmeldingen! 🥳
Door die interesse was ons idee gevalideerd. En besloten we er verder aan te werken.
Allereerst hebben we zoveel mogelijk feedback verzameld: als iemand zich afmeldde, vroegen we:
Wat de reden was van de afmelding; en
Wat ze graag anders wilden zien.
1 voor 1 implementeerden we de frequentste feedbackpunten. Veel mensen wilden bijvoorbeeld een app, dus lanceerden we in 2023 een app.
Zonder dit boek:
Was het gissen naar de wensen van onze klanten.
Konden we uren brainstormen over bepaalde features.
Staken we veel tijd en moeite in dingen die er niet toe deden.
Voor mij is ondernemen zoveel gemakkelijker geworden door de Lean Startup. Omdat je niet meer zelf hoeft na te denken over wat je wil, dat vertellen je klanten je namelijk!
Dit is een perfect boek voor iedereen die in een startup zit, of een nieuw project leidt en twijfelt over of de aanpak die ze momenteel hanteren de juiste is.
📕 Maak betere beslissingen
🇳🇱
📕 Principles is geschreven door multi-miljardair en filantroop Ray Dalio. Ray Dalio heeft zijn hele leven ‘principes’ genoteerd en verfijnd. Om zo het maken van zijn keuzes te versimpelen.
Dit is het idee: situaties in ons leven zijn niet uniek, maar herhalen zich in verschillende vormen. Zelf zien we dit niet, omdat we van dag tot dag leven.
Wanneer je:
Opschrijft hoe je moet handelen in bepaalde situaties
Ook echt op die manier handelt
Vervolgens reflecteert
En daarna bijstelt
… dan heb je een leidraad voor het maken van de beste keuzes.
Dit is precies wat Ray Dalio heeft gedaan. En die principes kun je teruglezen in zijn boek.
Ik ben nu zelf ook al een tijdje bezig met het noteren van principes. En ik merk daardoor dat ik met meer zekerheid belangrijke beslissingen maak. En ook op een juiste manier.
1 voorbeeld van mezelf:
Zeg het direct als je ergens mee zit. Anders wordt het een last, die je zelf vaak niet eens doorhebt.
Wanneer ik me irriteerde aan bijvoorbeeld collega’s, dan wilde ik dit vaak opkroppen, waardoor ik niet meer met een rustige en heldere geest met die collega kon omgaan. Door dit principe te noteren heb ik mezelf gedwongen om er direct iets van te zeggen. Wat zorgde voor een moeilijke confrontatie aan het begin, maar betere resultaten op de lange termijn.
Je kan de principes als ‘regels’ beschouwen voor jezelf. Vaak weet je wel wat het beste is, maar zonder de principes handel je niet altijd het beste. Deze principes zijn naast de leidraad dus ook een soort accountability-partner voor jezelf.
Het noteren van principes kan ik iedereen aanraden. Zo maak je namelijk betere beslissingen op zowel werk- als privévlak!
📕 Jij bent niet speciaal
🇳🇱
Ik heb veel mindset-boeken gelezen. En had het gevoel dat elk boek ongeveer op hetzelfde neerkwam.
Op korte termijn krijg je een feel-good dopamine-piek.
Op lange termijn brengt het nauwelijks iets teweeg.
Maar nadat ik veel verhalen hoorde over 📕 The Subtle Art of not Giving a Fuck, ben ik er toch maar aan begonnen.
Wat me direct opviel. Dit boek is heel anders dan andere mindset boeken:
Er staan scheldwoorden in
Het is heel direct geschreven
Het vertelt je dat jij niet bijzonder bent
(maar iemand anders ook niet)
Hierdoor trok het direct mijn aandacht. In plaats van McDonald’s voor mijn hersenen: een boek dat me op mijn plaats zette.
Ik dacht altijd vrij goed bezig te zijn doordat ik met mijn eigen onderneming bezig was en aan het werken was aan mijn doelen, maar door dit boek werd ik met beide benen op de grond gezet.
De belangrijkste les: ik ben niet speciaal, maar dat is iemand anders ook niet.
Als ik buitengewone resultaten wil bereiken, dan moet ik hiervoor buitengewoon werk leveren. Ik ben niet hoogbegaafd, heb geen perfect masterplan waardoor ik precies weet wat ik moet doen, maar dat heeft iemand anders ook niet. Dit wordt wel bewezen in het boek 📕 Shoe Dog, met het verhaal van de oprichter van Nike, Phil Knight. Phil heeft ook zijn onzekerheden. Weet ook niet precies wat hij doet. Maar is toch extreem succesvol geworden.
Door the Subtle Art of Not Giving a Fuck ben ik met beide benen op de grond gezet, maar daardoor ook nuchterder geworden over het bereiken van succes.
Het boek is interessant voor iedereen die behoefte heeft aan een directe en eerlijke aanpak, waardoor je jezelf misschien op korte termijn minder goed voelt (minder dan bij veel andere mindset-boeken) maar wel betere resultaten kunt halen.
Epiloog
Er zijn maar weinig non-fictieboeken die ik leuk vind om langer dan 200 pagina’s te lezen. Zelfs bij de Lean Startup had ik al na 150 pagina’s het idee dat ik de essentie wel had.
Toch zijn er sommige boeken die ik wel volledig wil lezen:
Boeken die een leuk verhaal bevatten (zoals Shoe Dog).
Boeken die kort, krachtig en direct zijn.
Boeken waarbij ik zo in de schrijver geloof dat ik het niet erg vindt om door de 300+ bladzijde-barrière te gaan (zoals bij Principles).
Maar bij de meeste boeken heb ik dat niet. En dan lees of luister ik liever een samenvatting 😉
💡Quote van de maand
Not every seed must grow. But it may be there is a right time for each one. If a seed does not seem to be developing or responding, consider storing it rather than discarding it.
📫 Boekbazen-brievenbus
Dit boek kreeg ik in april in de brievenbus:
Wat zijn dé 5 grote trends voor de komende 30 jaar? “'De komende decennia bieden uitdagingen, maar ook kansen. Dit boek helpt je mee te surfen op de golven, of tenminste niet opgeslokt te worden door de tsunami.'“ Bol: Nederlands |
Epiloog
Even een testje met een korter lijstje boekentips. Ik zit er aan te denken om die korte boekentips in een aparte (linkedin)nieuwsbrief te doen. Maar dan ook frequenter dan maandelijks. Doen? 🤔
De volgende editie:
👋 Bedankt voor het lezen! De Boekbaas van volgende maand is: Leen de Bruyne. De volgende editie van Boekbazen verstuur ik op 28 mei!
In deze e-mail gebruik ik affiliate-links. Dat betekent dat ik een paar stuivers verdien als jij een boek (of iets anders) koopt via deze mail.
Reply